26ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Περιφέρειας Πειραιά & Νήσων

Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι ΠειραιάΟ ΕΕΣ Κορυδαλλού συνδιοργανώνει φέτος το ατομικό σχολικό πρωτάθλημα Πειραιά. Ακολουθεί η προκήρυξη με όλες τις λεπτομέρειες!

 ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 26ου ΑΤΟΜΙΚΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ
ΜΑΘΗΤΡΙΩΝ-ΜΑΘΗΤΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ & ΝΗΣΩΝ

Ο Δήμος Πειραιά και ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας Δήμου Πειραιά, το Μουσικό Σχολείο Πειραιά, Ο ΕΕΣ Κορυδαλλού και η Ένωση Σκακιστικών Σωματείων Νομού Αττικής προκηρύσσουν το 26ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Περιφέρειας Πειραιά & Νήσων.

ΤΟΠΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ – ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ
Το Μουσικό Σχολείο Πειραιά (Γυμνάσιο-Λύκειο), Κ. Μαυρομιχάλη 27, Πειραιάς.
Με Ηλεκτρικό
Τέρμα σταθμός Πειραιά (650μ)
Με Λεωφορεία (στάση Παλαμηδίου)
909 Αγ. Βασίλειος-Αγ. Σοφία-Κρατικό Νίκαιας
915 Λόφος Βωκού-Πρ. Ηλίας (Κυκλική)
845 Πειραιάς Ελευσίνα (Μέσω Θηβών)
803 Πειραιάς-Δάσος Β (Μέσω Ιεράς Οδού)
814 Σχιστό-Καραβάς-Πειραιάς (Κυκλική)

ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΑΓΩΝΩΝ
Σκλαβούνος Παναγιώτης

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Γιώργος Σιγάλας (Πρόεδρος Ο.Π.Α.Ν ΔΗΜΟY ΠΕΙΡΑΙΑ)
Μουσάλη-Μπέκα Αναστασία (Διευθύντρια Μουσικού Σχολείου Πειραιά)
Μαρεντάκης Βασίλειος (Ταμίας Συλλόγου Γονέων Μουσικού Σχολείου Πειραιά)
Κατσίρης Γιάννης (Γ.Γραμματέας ΕΕΣ Κορυδαλλού)

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι αγώνες θα διεξαχθούν το Σάββατο 15 Μαρτίου 2014.
Ώρα έναρξης των αγώνων : 10:00πμ.
Ώρα προσέλευσης μαθητών για επιβεβαίωση συμμετοχών : 08:30-09:30πμ
Όποιος παρουσιαστεί μετά τις 09:30πμ θα αγωνιστεί από τον 2ο γύρο.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Όλες οι μαθήτριες και οι μαθητές, Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, Δημόσιων και Ιδιωτικών σχολείων των Δήμων της Περιφέρειας Πειραιά, Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Κορυδαλλού, Νίκαιας-Αγ. Ιωάννη Ρέντη, Πειραιώς, Περάματος, Αγκιστριού, Αίγινας, Κυθήρων, Πόρου, Σαλαμίνος, Σπετσών, Τροιζηνίας και Ύδρας.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι αγωνιζόμενοι μαθητές θα πρέπει να στείλουν τη δήλωση συμμετοχής τους στο email : sxolikapeiraia2014@hotmail.com ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 13/03/2014 στις 10:00μμ, αναγράφοντας ονοματεπώνυμο, τάξη, σχολείο, Αρ Δελτίου ΕΣΟ εφόσον είναι εγγεγραμμένος/η σε σύλλογο μέχρι τις 31/12/2013.

ΣΥΣΤΗΜΑ ΑΓΩΝΩΝ
Οι μαθητές της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά & Νήσων θα αγωνιστούν σε ένα όμιλο για κάθε τάξη, με Ελβετικό Σύστημα έξι (6) γύρων. Ειδικά για την κατηγορία των Νηπίων και της Α’ Δημοτικού και εφόσον οι συμμετοχές είναι λιγότερες από 45 το πρωτάθλημα θα διεξαχθεί με Ελβετικό σύστημα πέντε (5) γύρων. Σε περίπτωση συμμετοχής 5 ή 6 μαθητών σε μία κατηγορία θα αγωνιστούν με απλό σύστημα πουλ και σε περίπτωση 4 μαθητών με διπλό σύστημα πουλ. Σε περίπτωση τριών ή λιγότερων συμμετοχών η κατηγορία συνενώνεται με την αμέσως επόμενη ηλικιακά κατηγορία. Η αρχική κατάταξη θα γίνει 1) κατά αλφαβητική σειρά στις κατηγορίες Νηπιαγωγείων , Δημοτικων 2) Με α) τα εθνικά ΕΛΟ της 1.1.2014 β) αλφαβητική σειρά στις κατηγορίες Γυμνασίων Λυκείων.

Οι αγώνες θα γίνουν στις εξής 11 κατηγορίες:
• Μαθητές – Μαθήτριες Νηπιαγωγείων
• Μαθητές – Μαθήτριες Α’ Τάξης Δημοτικού
• Μαθητές – Μαθήτριες Β’ Τάξης Δημοτικού
• Μαθητές – Μαθήτριες Γ’ Τάξης Δημοτικού
• Μαθητές – Μαθήτριες Δ’ Τάξης Δημοτικού
• Μαθητές – Μαθήτριες Ε’ Τάξης Δημοτικού
• Μαθητές – Μαθήτριες ΣΤ’ Τάξης Δημοτικού
• Μαθητές – Μαθήτριες Α’ Τάξης Γυμνασίου
• Μαθητές – Μαθήτριες Β’ Τάξης Γυμνασίου
• Μαθητές – Μαθήτριες Γ’ Τάξης Γυμνασίου
• Μαθητές – Μαθήτριες Λυκείου

ΧΡΟΝΟΣ ΣΚΕΨΗΣ
Ο χρόνος σκέψης ορίζεται σε 15′ για κάθε παίκτη για ολόκληρη την παρτίδα. Σε περίπτωση που δεν επαρκούν τα διαθέσιμα χρονόμετρα για όλους τους ομίλους, θα χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που κάποιες παρτίδες δε θα έχουν τελειώσει μετά από 20′ από την έναρξη του συγκεκριμένου γύρου. Στις περιπτώσεις αυτές θα χρησιμοποιείται σκακιστικό χρονόμετρο µε χρόνο σκέψης 5′ για κάθε παίκτη. Διευκρινίζεται ότι στους αγώνες ισχύουν οι κανόνες του Γρήγορου Σκακιού (ΡΑΠΙΝΤ)

ΑΠΟΝΟΜΕΣ – ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ – ΕΠΑΘΛΑ
Θα βραβευτούν με μετάλλιο οι τρεις πρώτοι νικητές , τo πρώτο κορίτσι κάθε τάξης. καθώς και ο πρώτος μαθητής-μαθήτρια χωρίς αθλητικό δελτίο (έως 31/12/2013). Μαθητής που θα αποκρύψει την ιδιότητα του αθλητή τιμωρείται με αφαίρεση του σχετικού επάθλου. Μαθητής-μαθήτρια που είναι νικητής σε παραπάνω από μία κατηγορία βράβευσης λαμβάνει όλα τα έπαθλα που του/της αντιστοιχούν.
Αναμνηστικά διπλώματα θα δοθούν σε όλες τις μαθήτριες και τους μαθητές.

ΠΡΟΚΡΙΣΕΙΣ
Στην Τελική Φάση των Ατομικών Σχολικών Πρωταθλημάτων Αττικής έχουν δικαίωμα.
• Οι τρεις (3) πρώτοι και εν συνεχεία το πρώτο κορίτσι εκτός αυτών κάθε τάξης, μετά την άρση των ισοβαθμιών. (Παραδείγματα: Σε περίπτωση συμμετοχής 35-49 μαθητών ανά τάξη προκρίνονται οι τέσσερις (4) πρώτοι και το πρώτο κορίτσι , για συμμετοχή 50-59 μαθητών προκρίνονται οι πέντε πρώτοι και το πρώτο κορίτσι). Διευκρινίζεται ότι δεν υπολογίζονται στον αριθμό συμμετοχών σκακιστές που συμπεριλαμβάνονται στο αρχείο κληρώσεων αλλά δε συμμετείχαν σε κανένα αγώνα
• Σε περίπτωση όπου το πρωτάθλημα έχει αθροιστικά λιγότερες από 110 συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες, τότε προκρίνονται από κάθε τάξη οι δύο (2) πρώτοι και το πρώτο κορίτσι εκτός αυτών.
• Σε περίπτωση λιγότερων των 55 συμμετοχών σε όλες της κατηγορίες προκρίνεται ο πρώτος νικητής και το πρώτο κορίτσι.
• Για την κατηγορία Νηπιαγωγείων, προκρίνονται όσοι συγκέντρωσαν το 60% της μέγιστης δυνατής βαθμολογίας (3/5 βαθμούς)
• Για την κατηγορία Λυκείων, προκρίνονται όλοι οι συμμετέχοντες

Επισημαίνεται ότι αν κάποιος μαθητής, που έχει δικαίωμα απευθείας πρόκρισης, αγωνιστεί στην προκριματική φάση του Ατομικού Σχολικού Πρωταθλήματος Πειραιά & Νήσων και αποκλειστεί, χάνει το δικαίωμα πρόκρισης.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΑΡΣΗΣ ΙΣΟΒΑΘΜΙΑΣ
A. Για ελβετικό σύστημα θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:
1. Αποτέλεσμα του τουρνουά των ισόβαθμων (εάν έχουν παίξει όλοι μεταξύ τους)
2. Κριτήριο Μπούχολτς (βαθμοί αντιπάλων)
3. Κριτήριο Μπούχολτς cut 1
4. Άριθμός νικών

Β. Για Κυκλικό σύστημα (round robin) θα ισχύσουν τα εξής κριτήρια κατά σειρά:
α) Το σύστημα Σόννεμπορν-Μπέργκερ (βαθμοί αντιπάλων ανάλογα με το αποτέλεσμα).
β) Αριθμός νικών (προηγείται ο σκακιστής-τρία με τις περισσότερες νίκες).
γ) Κατάταξη βαθμών του τουρνουά μεταξύ των ισόβαθμων.
Διευκρινίζεται ότι για τον υπολογισμό του Μπούχολτζ ή του Μπέργκερ θα γίνει εφαρμογή του “virtual opponent”.
Αν μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων, διατηρείται η ισοβαθμία ανάμεσα σε 2 συμμετέχοντες, σε κάποια από τις 3 πρώτες θέσεις, τότε θα διεξαχθεί (έως 20 λεπτά μετά την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου) διπλός αγώνας μπαράζ μεταξύ των ισόβαθμων (τα χρώματα του 1ου αγώνα καθορίζονται με κλήρωση), με χρόνο σκέψης 5 λεπτά και επαύξηση 3 δευτερολέπτων ανά κίνηση για κάθε σκακιστή.
Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος θα διεξαχθεί αγώνας «ξαφνικού θανάτου», κατά τα πρότυπα των κανονισμών που ισχύουν για το παγκόσμιο κύπελλο της FIDE, με χρόνο σκέψης 5 λεπτά για τα λευκά και 4 λεπτά για τα μαύρα. Μετά την 60η κίνηση υπάρχει επαύξηση 3 δευτερόλεπτα ανά κίνηση για κάθε σκακιστή. Ο καθορισμός του χρώματος (λευκά ή μαύρα) γίνεται με κλήρωση (ο νικητής της κλήρωσης επιλέγει χρώμα). Αν και αυτός ο αγώνας λήξει ισόπαλος, για την άρση της ισοβαθμίας νικητής ανακηρύσσεται ο σκακιστής-σκακίστρια που αγωνίστηκε με τα μαύρα. Αν μετά την εφαρμογή των κριτηρίων α, β και γ προκύψει ισοβαθμία σε οποιαδήποτε άλλη θέση εκτός των 3 πρώτων, οι αθλητές ανακηρύσσονται ισόβαθμοι.

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΑΓΩΝΩΝ
Θα ισχύσουν οι κανονισµοί της Ε.Σ.Ο. και της FIDE

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ – ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ
Θα σταλεί πίνακας στην ΤΕΔ-ΕΣΣΝΑ προς έγκριση.
Οι ενστάσεις εκδικάζονται από τριμελή επιτροπή που θα ορίσει η Οργανωτική Επιτροπή για κάθε διοργάνωση. Για να εκδικασθεί κάποια ένσταση καταβάλλεται στο Διευθυντή Αγώνων παράβολο 50 € (το οποίο θα επιστρέφεται, εάν δικαιωθεί η ένσταση έστω και μερικώς αλλιώς εκπίπτει υπέρ Ε.Σ.Σ.Ν.Α.).
Διευκρινίζεται ότι όλες οι κληρώσεις γίνονται με το εγκεκριμένο από τη FIDE πρόγραμμα κληρώσεων και κατά συνέπεια δεν γίνονται δεκτές ενστάσεις που αφορούν θέματα κληρώσεων.

ΔΙΑΦΟΡΑ
Για κάθε ζήτημα που δεν προβλέπεται από αυτή την προκήρυξη ή από τους κανονισμούς της Ε.Σ.Ο. και της FIDE, καθώς και για κάθε έκτακτο περιστατικό, αρμόδιοι να αποφασίσουν είναι ο Διευθυντής των Αγώνων για οργανωτικά θέματα και ο Επικεφαλής Διαιτητής για τεχνικά θέματα.

Comments are closed.